Пловдив пламна от сифилис. Ужасно е. Първи симптом е отвратителен. Покриваш се с

За тревожна тенденция предупреждават лекари от Пловдив – увеличават се болните от сифилис. Само за последните три месеца в кожния диспансер в града официално са регистрирани нови 18 случая, съобщиха от БНТ, цитирани от „Факти“.

От началото на годината в центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив са открити 40 болни, в това число деца и бременни. Според лекарите реално заболеваемостта от сифилис е много по-голяма, тъй като липсват сериозни мерки за диагностициране на нови случаи.

„Някога при всяко постъпване на работа беше задължително да се изследва пациентът за сифилис.Това отпадна. В много лечебни заведения не изследват болните при постъпването им. Скринингът е значително занижен, а заболеваемостта е доста висока. Ако не се лекува на време, започва да уврежда сърце, нервна система. За щастие все още няма чак толкова напреднали случаи на сифилис, но ако продължават така нещата, и такива пациенти ще се появят, както и ще зачести сифилисът сред новородените“, бе коментарът на д-р Боян Костов, управител на кожно-венерическия център в Пловдив.

От медицинското заведение признават, че е изключително трудно да се открият хората, контактували с болните. Преди години това е ставало и с помощта на МВР. Заради липсата на пеницилинови препарати е затруднено и лечението на болните. Проблемите са най-вече при бременните и децата, за които пеницилинът е основно лекарствено средство.

 

 

  

 

loading...


Намери ни във facebook