Крути мерки! Италия затваря пристанищата си за мигранти, заплаха от конфликт грози съюзници в ЕС

Италианските власти се разпоредиха всички пристанища на страната да бъдат затворени за кораб с 629 мигранти, спасени в Средиземно море. В последните дни кораб „Акуариус“ (Aquarius), принадлежащ на неправителствената организация SOS Mediterranee, плаващ под флага на Гибралтар, участва в шест спасителни операции, като прие на борда мигранти, включително 123 малолетни, 11 деца и седем бременни жени.
Италианският вицепремиер Матео Салвини предложи Малта да приеме кораба, но властите на островната държава заявиха, че спасителните операции са били координирани от спасителния център в Рим и отказват да позволят на кораба да се установи на тяхна земя. Понастоящем корабът със спасени мигранти се движи между бреговете на Малта и Сицилия, съобщава „Ройтерс“.

Тази стъпка на Малта отваря перспективата за дипломатическо противопоставяне между двата съюзника в Европейския съюз, отбелязва агенцията.

„Малта не приема никого. Франция връща хората на границата, Испания защитава границите си с оръжие. Отсега нататък Италия ще започне да казва също „не“ на трафика на хора, „не“ на нелегалната миграция. Целта ми е да гарантирам мирен живот на тези млади хора в Африка и на децата ни в Италия „, пише на своя Facebook страница ръководителят на италианското министерство на вътрешните работи Матео Салвини, с хаштаг“ ще затворим пристанищата „.

Матео Салвини е избран в парламента на страната, а неотдавна, на 1 юни бе назначен за министър на вътрешните работи на Италия. С решението си той подкрепя предизборните обещания да спре потока нелегални мигранти в страната, защото през последните пет години повече от 600 000 мигранти са стигнали до Италия на лодки от Африка.

loading...


Намери ни във facebook