Последна информация за чудовищното земетресение в Турция! Много по-страшно е, отколкото се очакваше!

Нараства броят на ранените при земетресението с магнитуд 5,1 бала по скалата на Рихтер, станало тази нощ в югоизточния турски окръг Адъяман, съобщи турският министър на здравеопазването Ахмет Демирджан, цитиран от телевизия НТВ.

 

Той посочи, че 35 от общо 39-имата ранени в момента са в болница, но нараняванията им не са тежки. Първоначално бе съобщено за 13 пострадали.

Трусът стана в 3.

34 часа на дълбочина 7 километра, а епицентърът на земетресението е бил в района село Кърмаджък край град Самсат, информира турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

От 3 часа до 9 часа сутринта в областта са били регистрирани 32 вторични труса, последният от които е с магнитуд 3,8 бала по скалата на Рихтер, допълниха от АФАД.

При земетресенията бяха нанесени сериозни материални щети на много сгради в град Адъяман, град Самсат и в селата наоколо. По данни на местната управа напълно сринати със земята са две сгради, но на десетки други са нанесени сериозни щети. Сред поразените сгради са околийското управление и една джамия. Над 200 домашни животни са загинали.

Местните власти обявиха днешния ден за неучебен, а стотици хора продължават да стоят навън, страхувайки се от нови трусове. Гражданите се предупреждават да не влизат в сградите, които са понесли щети при трусовете.

Околийският управител на Самсат Седат Сезик заяви, че екипи на службата за действия при кризи и бедствия разчистват разрушенията, а ранените в болниците са в добро състояние.

Правителството започна работа за оценяване на нанесените щети и необходимостта от оказване на помощ, заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

Адъяман се намира в смятан за силно земетръсен район в Югоизточна Турция. На 2 март миналата година той бе разтърсен от земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер, при което бяха разрушени около 80 на сто от жилищните сгради. От тогава десетки семейства все още обитават временни жилищни контейнери, оборудвани на мястото на разрушените.

loading...


Намери ни във facebook