В МОМЕНТА: Шест български язовира преливат!

В момента има шест язовира, които преливат по малко, но без заплаха за населението, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

 

„От национално значимите язовири, за които отговаря Министерството на околната среда и водите, има шест, които в момента преливат по малко, без да има съществена заплаха за населението, т.е преливането е в пъти по-малко от обема, който реките и речните корита могат да поемат.

Цялата система на министерството на околна среда и водите, Басейновите дирекции и районните инспекции следи язовирите, за които отговаряме и сме в непрекъснат контакт с останалите органи.


Непрекъснато следим и контролираме развитието на ситуацията. В Министерството на икономиката са обсъждат законодателни промени, с които да се види дали единен държавен орган да не отговаря за онези язовири, с които местната власт не може да се справи сама.

Естествено това трябва да бъде заявено от местната власт. В момента се разглеждат два варианта в Министерството на икономиката и когато те са готови, ще бъдат съобщени и дискутирани на Министерски съвет“, съобщи министър Нено Димов.

„В момента много по-важно е да имаме яснота как ще се извършват ремонтите и там, където местната власт не може да се справи, гражданите на България да имат гаранцията, че няма да има проблем, защото независимо дали са държавни или общински, това е свързано с живота, собствеността и здравето на хората“, подчерта министър Димов.

„Към момента наблюдаваме много внимателно нивото на река Дунав. Знаете, че тя събира водите от половин Европа и е с повишено ниво. Няма обаче основание за притеснение“, каза в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов, който присъства на откриването на пречиствателната станция за отпадни води.

loading...


Намери ни във facebook