Циклонът Димитър нахлу и носи големи поразии, чакат ни още сняг и виелици, а затопляне ще има чак на…

Снегове и виелици ще се вихрят у нас под влияние на нов циклон, който връхлетя Балканите. Името на стихията е Димитър, съобщи македонското издание „Република“, цитирано от „Телеграф“. В България той се появи с мощен североизточен вятър, който днес докара студ от Арктика и нов снеговалеж.

Оранжев код за опасност от силен вятър, сняг и навявания е обявен за цяла Северна България, както и в София, София-област, Перник и Кюстендил.

Още снощи се очакваше там да започне да вали сняг.

Южно от Балкана пък е обявен с една степен по-ниският жълт код. Там първоначално валежите ще са от дъжд, но със застудяването през днешния ден ще се премесват и ще преминават в сняг.

Минималните температури сутринта бяха между минус 2 и 3 градуса, но в течение на деня ще се понижават. Положителни ще се задържат само по Южното Черноморие, където единствено валежите ще си останат от дъжд.

Още по-студено ще става в следващите дни до края на седмицата. В неделя вече термометрите ще показват най-ниски стойности от минус 5-6 градуса. В отделни райони е възможно живакът да падне до минус 10.

Затопляне ще започне в началото на идната седмица. Тогава минималните температури ще прескочат нулата, а максималните ще достигнат 9-10 градуса. Валежите ще продължат, но вече ще са само от дъжд. В края на следващата седмица пък официално ще преминем към лятното часово време. В 3 ч. през нощта срещу неделя ще трябва да преместим стрелките на часовниците с час напред.

loading...


Намери ни във facebook