Важно за всеки шофьор! ГЕРБ въвеждат нов преглед. Няма да минеш, ако колата ти е

Няма риск старите коли от Германия да ни наводнят. Става дума за наистина стари автомобили, над 10 и над 15 години. Това заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов в ефира на БНТ по темата със старите дизелови автомобили и вноса им от западни страни. В България се предвижда също на база на изгорелите газове да се залепват стикери на стъклата – зелен, жълт и червен.

Ще въведем годишен технически преглед, но не на база евростандарта. На прегледа колата ще бъде проверена какви газове изхвърля и ще се залепва този стикер, пише Actualno.com.

На база на него, кметовете ще решат дали един автомобил ще може да влезе в града или няма да има право, обясни още депутатът. Той каза, че все още системата за газ анализаторите в КАТ не действа, но това ще се промени съвсем скоро. Икономическият показател, от една страна, това са самите производителите, които трябва да намерят достъпна технология, от друга страна – хората да могат да си го позволят. Посоката, в която се отива е да се ограничават тези автомобили, подчерта и народният представител от ДПС Халил Летифов.

Голямото изпитание ще бъде технологията, която да бъде припозната като щадяща човешкото здраве и околната среда, коментира той. Факт е, че над 20% от автомобилите са без катализатори. Трябва да се следи и друг процес – тежкият транспорт, където товарните автомобили са предимно дизелови. Хоризонтът, в който се вижда тези автомобили да намалеят, е неголям – през следващите 10-15 години. Ние трябва да дадем стимули, и то финансови, за да качим хората на малко по чисти автомобили, категоричен бе Летифов.

Трябва да се направи забрана на тези автомобили, които имат голямо замърсяване на въздуха и това се определя от газ анализатора по време на техническия преглед. Тези данни трябва да са достъпни и видими в онлайн система. В това отношение Столична община направи много добра стъпка, като снабди всички КАТ с газ анализатори, поясни и Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили в България.

По думите ѝ България не е основен производител, ние само приемаме това, което се произвежда отвън. Хората вече доста поумняха в търсенето на автомобили. Те не търсят автомобили над 15-години, защото рискът при закупуването е много голям и разходите за ремонт са много големи, каза още Цанева.

loading...


Намери ни във facebook