Руската мафия наднича зад арестуваните търговци на джакпот!

Интереси на руската мафия прозират зад задържаните от ГДБОП в четвъртък петима мъже, които са подозирани в хазартни измами. Това разкриха  източници от специалните служби за сигурност. Медията ни изважда за първи път на бял свят и името на главния организатор на схемата – Цило Петров. Проучване на разследващите е установило, че мъжът със специфичното име е бил задържан на няколко пъти в чужбина и дори е изтърпял ефективна присъда.

Още по-интересното в случая е, че преди седмици подобна група бе разбита в Беларус, а членовете й получиха ефективни присъди от по една година и осем месеца лишаване от свобода. Тогава прокурорите в Минск установиха, че мошениците са заграбили над 4 милиона долара.

Службите са събрали данни, че двете банди са си взаимодействали и търсят допълнителни доказателства по линия на международното полицейско сътрудничество. Смята се обаче, че командният център на двете банди е много сериозен и се намира в Русия.

И докато в Беларус задържаните за манипулация на ротативки получиха сравнително сериозни присъди, то българските им колеги бяха внезапно освободени по живо, по здраво още на следващия ден, въпреки пълните им самопризнания и множеството събрани доказателства. Случайно или не наблюдаващата случая обвинителка от Софийска районна прокуратура излязла в болничен точно преди да поиска постоянното им задържане под стража.

По данни на ГДБОП само за една нощ мъжете прибрали 17 000 лева. Те обаче са действали от години не само в България, но и в страни от Европейския съюз. Има данни, че преди да бъдат заключени, те са инвестирали заграбеното в покупка на апетитни апартаменти, които вписвали на имената на техни роднини, за да не попаднат в обхвата на агенция „Антикорупция“ (бившата КОНПИ).

Спецполицаите разкрили, че задържаните се занимавали с източване на банкови карти. Двама от членовете на бандата били от Варна, а другите от Пловдив и София. Събрали се преди няколко месеца и разработили схема, чрез която дистанционно си осигурявали достъп до игралните апарати и променяли данните в софтуера им.

При „ударите“ всеки от членовете на бандата имал определена роля – един отвличал вниманието на крупиетата, друг заставал пред ротативките, а трети активирал с дистанционно машинките, за да излезе джакпотът. Четвърти пък стоял пред игралната зала, за да предупреждава за изненади. Групата била спипана на излизане от игрална зала в Нови Искър. В хакерите и автомобилите им били открити електроники за дистанционно манипулиране на игралните автомати и за контролиране на софтуера им.

Внезапното освобождаване на арестуваните връзва на възел ръцете на антимафиотите, които месеци наред са подготвяли операцията. Наши източници от специалните служби твърдят, че пускането на задържаните е със солиден финикийски мотив, което със сигурност е ангажирало вниманието на отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР и спецпрокурорското звено, което разследва магистрати.

loading...


Намери ни във facebook