CNN: В Черно море САЩ тестват чувствителността на Русия с разрушителите „Карни“ и „Рос“, въоръжени с Иджис и Томахоук

САЩ тестват „чувствителността“ на Русия в Черно море. Пентагонът обяснява увеличаването на военното си присъствие в Черно море чрез „засилената активност на Русия“ и необходимостта от защита на съюзници от НАТО. Това съобщават световните медии.

„Черно море е зоната на нашето господство и корабите на американските военноморски сили тук са „под пълен контрол“.

Но какво ще стане, ако американците надхвърлят броя на корабите, предвидени в международните договори“, се питат в Москва.

„Американската демонстрация на сила в Черно море е сигнал за Русия“. С такива заглавия, американски медии съобщават увеличеното присъствието на американския флот, в море, което е стратегически важно за Русия. Това американско присъствие е увеличено двойно миналата неделя.

Пред CNN, източник от американското правителство, коментира, че американското военно присъствие трябва да стане нова норма за Русия и да „намали чувствителността“ във връзка с военната дейност на САЩ в Черно море. „Чувствителността“ на Русия се проверява редовно, както се проверява и ефективността на руския Черноморския флот.

Миналата събота разрушителят „Карни“ мина през Босфора и влезе в Черно море на следващия ден. Този разрушител е оборудван със система за противоракетна отбрана Аегис, крилати ракети Томахоук, противокорабни ракети Харпун.

По-рано друг американски разрушител, „Рос“, също оборудван с Иджис и Томахоук навлезе в Черно море. Преди това в района остава британския разрушител „Дънкан“. Както отбелязва от руската медия, съюзникът на САЩ, Великобритания се завръща в Черно море за първи път след Втората световна война.

Що се отнася до появата на „Карни“ и „Рос“, обяснението се съдържа в официалното изявление на командването на американския флот. „Нашето решение за съвместно използване на два кораба в Черно море е активно, а не реактивно“, коментира Кристофър Грейди, командир на шести флот в коментар на официалния сайт на флота.

За последен път двата кораба са били в Черно море през юли 2017 г. по време на американско-украинските тренировки Sea Breeze.

По време на тези учения украинският президент Петро Порошенко е на борда на разрушителя „Карни“. И през януари тази година същият разрушител прави посещение в пристанището на Одеса. През 2017 г. американски кораби са посетили „перлата на морето“ поне десет пъти.

Ако американците надхвърлят броя на корабите по международните договори, или ако те отидат в нашите териториални граници, то това би било нарушение, се казва в коментар на председателя на комисията на Съвета на Федерацията за отбрана Андрей Климов. „Няма нищо хубаво в това, дори и само заради факта, къде е Америка и къде е Черно море“, коментира той.

„Представете си, че пратим ескадра около Куба или Венецуела и периодично се приближаваме до американското водно пространство. Очевидно ще има паника, викове, ужас, обвинения и много други неща“, обобщи Климов.

Бившия командващ Черноморският флот адмирал Владимир Комоедов коментира, че в случай на нарушение „можем да изпратим няколко подводници до Филаделфия или Маями, но няма да го направим“.

В крайна сметка може да се повтори ситуацията с разрушителя „Доналд Кук“, като Комоедов припомня 2014 г. в разгара на събитията в Крим, руски бомбардировач Су-24 е прелетял над разрушителя 12 пъти и е блокирал електрониката на системата Иджис. 
 

loading...


Намери ни във facebook