Всеки, който има в дома си орхидея да прочете това! Ето какво се случва, когато тя

Орхидеята – невероятно красиво тропическо растение, което намери своето място и се установи на прозореца на много от нашите сънародници. В родината си това цвете често живее по дърветата, прилепвайки корените си към релефната кора и хранейки се за нейна сметка. Но в домашни условия тропическата красота не може постоянно да получава хранителни вещества, защото с течение на времето дървесният субстрат ги губи.

Ето защо е важно периодичното подхранване на орхидеята с полезни витамини и микроелементи.

 За да ни доставя растението удоволствие с цъфтежа си колкото е възможно по-дълго, а корените му да растат интензивно, предлагаме на вашето внимание рецептата за специален домашен тор за орхидеи .

как правилно да храним орхидеите

Но преди да се насочим директно към подхранването на растението, важно е да научите няколко основни принципа на този процес:

 1. Първо е необходимо да се накисне кореновата система на орхидеята във вода при стайна температура . Това трябва да се направи, за да се избегнат по-нататъшни изгаряния на корените.

как правилно да подхраним орхидеите

Прекомерно концентрираният разтвор  може да доведе до смърт на цветето. Ето защо е важно да се погрижите за правилната доза на концентрата , с който ще торите, бил той купешки или домашен.

домашен тор за орхидеи

Преди да приготвите разтвора с тор, е необходимо водата да се филтрира и леко да се затопли. Течността трябва да е с температура малко над стайната.

топла вода

Много бавно потопете орхидеята в разтвора, като внимателно придържате с ръце субстрата, така че той да не изпадне от саксията, докато поливате.

Домашен тор за орхидеи

Сега можете спокойно да продължите с приготвянето на витаминозния коктейл за орхидеи . За 3 литра течност ще се нуждаете от следните съставки:

СЪСТАВКИ:

 • 4 таблетки янтарна киселина (позната още като бутандиова или  сукцинова киселина)
 • 1 ампула глюкоза
 • 1 ампула витамин В1
 • 1 ампула витамин РР
 • 1 ампула витамин С
 • 1 ампула витамин В6
 • 1 ампула витамин В12
 • 8 капки епин (вид стимулатор за растеж )

ПРИГОТВЯНЕ:

 1. Първо, трябва да затоплите водата и да разтворите таблетките от янтарна киселина в течността (лекарството няма да се разтвори в студена вода).

как правилно да наторим орхидеите

 1. След това добавете всички други съставки към течността с янтарна киселина.
  как се тори орхидея

Подхранването на орхидеите с  този витаминозен коктейл е необходимо през всеки 3-4 поливания на растенията с чиста вода. Използвайки тази проста схема, можете да постигнете буйно цъфтяща орхидея в рамките на един месец.

цъфтяща орхидея

zajenata.bg

loading...


Намери ни във facebook