Президентът Радев каза тежката си дума за Истанбулската конвенция!

Моят призив към парламента е да се прояви разум. Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност. По думите на държавния глава има изключително важни теми за нашето общество като бедността, престъпността, корупцията и демографската катастрофа.


„Очаквам правителство и парламент да запретнат ръкави и да си напишат домашното час по-бързо, това очакват и българите“, заяви Радев. По думите му тази конвенция не трябва да се използва като параван за отвличането на вниманието и отбеляза, че само приемането на конвенцията, без реално работещи закони няма да ни свърши работа.
„Истанбулската конвенция е много показателна какво не трябва да правим – да подписваме документ, без да е дебатиран тук, без да знаем какво реално следва от него. Също така от сърцето на Европа да се дават декларации, че ние ще приемем тази конвенция, без да се е произнесъл българският парламенти, без да е изчерпан един задълбочен, пълноценен дебат в нашето общество“, посочи президентът, цитиран от „Фокус“.
„Факт е, че в България има насилие над жени и деца, че има домашно насилие. Факт е, че имаме пропуски в нашето законодателство, което трябва да бъде обновено“, каза държавният глава, но отбеляза, че Истанбулската конвенция разделя и взривява обществото.
„Под тази благородна инициатива прозира една друга идеология. Трябва наистина обществото да се произнесе по нея“, каза Радев. Той добави, че трябва да обновим нашите закони, така че да има реална защита и държавата да бъде не толкова наблюдател, констатиращ това насилие, а да бъде закрилник на правата на жените и децата. Румен Радев подчерта, че по темата няма никакъв разкол в президентската институция. 

loading...


Намери ни във facebook