4 години отказват правосъдие на изнасилено момиче!

Първият разследващ прокурор е провалилият се в разследването на случая „Белнейски” Атанас Илиев

20140228.wtwfjpdtie

Георги Благов и Александър Мутафчиев – двама от обвинените в изнасилване

През 2009-а момиче от Велинград е брутално изнасилено от местни момчета, а нейна приятелка снима с телефона си гаврата! По-късно, когато за инцидента се разчува и майката на жертвата подава жалба, „приятелката” Катя Кафеджиева предава записа на полицай Иван Златарев, който от своя страна излиза с рапорт, че, като гледал записа, останал с убеждението, че изнасилването било… „доброволно”!?! Нелепото изказване обаче е възприето едва ли не като експертно мнение и по този начин вече е лесно трагедията в едно семейство да се неглижира.Унизителното безразличие остава и до днес. Жалбата на майката на изнасилената, която жената изпраща до съдия Васил Петричев, остава без уважение, а със случая първоначално се занимава следовател Атанас Илиев – същият, който е разследвал и убийството на сестрите Белнейски, и всички знаем как!… До днес вече много експерти изразиха мнение, че по случая със сестрите е работено немарливо, не са били снети достатъчно доказателства по „горещи следи”. Така и опитът на майката на изнасилената от Велинград да накаже насилниците на дъщеря си остава без достатъчно доказателства.

Наказателното производство срещу Александър Александров Мутафчиев и Любослав Тошков Пещерски е прекратено още през 2009-а. Жалбоподателката – майката на изнасиленото момиче, не е уведомена с определението на съда, не й е предоставена възможност да го обжалва. С днешна дата, когато жертвата вече е пълнолетна, тя сама може да води дело срещу насилниците си. Опитите делото да бъде подновено обаче удрят на камък. Преди два месеца ВСС връща преписката, а главният прокурор я праща на прокурор Асен Палавеев във Велинград, но резултатът изглежда в очите на мнозина доста предвидим, като се има предвид един факт: същият прокурор нашумя покрай т.нар. педофилско дело срещу научните работници, а свидетели по него са непълнолетни, сред които е и насилникът на изнасилената. Не е трудно да се досетим, че над въпросната група хулигани с дебели кримидосиета, единият от които бе хванат и с наркотици, по незнайни причини е опънат властови чадър и те остават безнаказани по всяко повдигнато срещу тях обвинение. Манкирането около делото за изнасилване също го доказва.

Майката на жертвата – Миланка: 
Изнасилили са и втори път дъщеря ми – за назидание!

Репортер на „ШОУ” потърси майката на изнасиленото момиче – обикновена жена, която работи в магазин във Велинград. Ето какво ни сподели съсипаната жена: „Не искаме да говорим от първо лице. Вие сте си в София, а ние тук сме подложени на атаки от тия хора. Присмиват се на дъщеря ми, и досега не я оставят на мира, като я видят из града. Изнасилена е втори път – за назидание. „Приятелката” с телефона не я разследваха. Полицай даде мнение, че дъщеря ми „не се била съпротивлявала”. А тя е била бита, затваряна в барака, унижавана да „проверяват” дали е девствена!… Искам виновниците, които са причинили всичко това на детето ми, да бъдат наказани! Но е съвсем очевидно, че над тях се разпъва чадър! Под претекст, че бил „фалшифициран” подписът в жалбата ми, не ни позволиха да обжалваме! Сега преписката е върната на прокурора, уж да се направи разпореждането, както му е редът. След 4 години продължават да въртят и да сучат, само и само да не накажат тия хулигани!”.

Част от пропуските по делото за изнасилване могат да минат направо за нарочни. Примерно, говорим за изнасилване, а е скрита експертиза на лекари-гинеколози от първия ден след гаврата с момичето. Другата експертиза – от Пазарджик, въобще е пренебрегната. Именно в нея са описани нараняванията по краката и ръцете, когато са удряли и насилвали девойката. Парадоксално се взима на сериозно мнението на полицай Иван Златарев, който гледал записа и според него, изнасилената не се съпротивлявала!?… А изнасиленото момиче е още дете – само на 14! И девствено! Междувпрочем, полицай Златарев има активно участие при нахлуването в къщата, когато арестуват четиримата учени по т.нар. педофилско дело. Установено е, че уговорката с непълнолетните дилъри на дрога е била направена от неговия телефон. Златарев по принцип обичал да уговаря криминогени „да работят за него”. Именно на него дава записа с изнасилването и „приятелката” на изнасилената Катя Кафеджиева. Самата тя въобще не е разследвана, въпреки че от нейния телефон се прави презаписът на диска, предаден на полицай Златарев. Тя е източникът за появата на унизителния запис в интернет.

Сред пропуските в разследването се добавя и липсата на съдебно-сексологични експертизи на насилниците Пещерски, Мутафчиев и Благов. По време на разпитите прави впечатление как някой сякаш е подучил свидетелите да говорят по един и същи начин: че „никой не е употребявал сила или заплаха”. Ясно, че някой се е постарал да „образова” речника им, за да се прокара търсеният „правилен” поглед към изнасилването като „доброволен секс”.

Нарушенията издават, че от самото начало има едно очевидно старание случаят да се потули и хулиганите за пореден път да останат безнаказани. Назначеният първоначално разследващ прокурор Атанас Илиев идва във Велинград след провала по делото за убийството на сестрите Белнейски. През 2010-а пак той води разследването за открития у Алберт Кавалов наркотик, което прекратява със следния мотив: „Деянието не представлява голяма обществена опасност”. Очевидно с малките криминогени се сключват сделки „зад кулисите”. Тези методи не са от вчера.

След ареста в къщата и отварянето на т.нар. педофилско дело, Илиев предава щафетата на прокурор Асен Палавеев. Именно оттам той познава изнасилвачите. И тъй като те са му „много важни” за педофилското дело, Палавеев неглижира изнасилването. Минават години, докато едва през 2013-а прокурор Палавеев е отстранен от педофилското дело, като предубеден. За това свидетелства официален документ – протокол. Излиза, че докато някой си е правил сметки без кръчмар, истинските виновници са останали ненаказани по едното дело, а по другото съвсем преднамерено са лъжесвидетелствали. Така че и в двата случая са излезли сухи от ситуацията, въпреки множеството им други престъпления, съпътстващи делата. Главният изнасилвач – Александър Мутафчиев-Сандо например е регистриран за хулиганство, участвал е в побой, според свидетели продава и употребява марихуана, участва в търговия с крадени вещи. Говори се, че е замесен и в обири на възрастни жени в София, за какъвто грабеж осъждат на 7 месеца пробация авера му – Алберт Кавалов-Беро, също обявен за „жертва” в т. нар. педофилско дело. Докато влиза в сила 7-месечната пробация, Беро има по същото време и друга присъда – за ограбени от магазин помощи за операция на болно дете. Другото момче, с което е записът на изнасилването – Георги Благов, е недосегаем по още една – „странична” линия. Той е син на Пею Благов – бивш представител на СИК за Велинград, понастоящем управител на фирми за кредити и собственик на заведения в курортния град. Той дори не е обвинен, а другият задържан за изнасилване – Любослав Пещерски, пък е син на бизнесдамата Катерина Пещерска – собственичка на магазини за дрехи и електроуреди във Велинград. Излиза, че част от бандата – тази, участвала пряко в изнасилването, произхожда от някакъв ъндърграунд „елит”, а другата част – останалите участници в “педофилското” дело, са си направо от „калта” – проституиращи за дребни пари момчета и наркодилърчета от крайния квартал. Въпросът е не е ли твърде висока обществената цена срещу това този току-що навършил пълнолетие престъпен контингент, да се ползва с привилегията за безнаказаност, само защото очевидно извършва някакви „услуги” на полицията, питат се местни?!

Васил Ковачев: 
Предложиха ми да купя кола на прокурор Палавеев!

Васил Ковачев е научен работник. Той бе единият от обвиняемите по образуваното от прокурор Палавеев дело, станало известно като „педофилското”, макар да ставаше дума не за деца, а за непълнолетни с криминални досиета. След като, без да е осъден по това дело, Ковачев бе отстранен от работа в Министерство на земеделието, той се дипломира като адвокат и днес практикува новата си професия. Васил добре познава манталитета на всички участници, навързани в схемата „полиция-криминогени”, с марка „Велинград”, както той я нарича. Братовчед му Николай Делиев, който според него „сценарно” е подсигурил въпросните „свидетели” в онази нощ, за да нахлуят в къщата, само и само да му навреди поради роднинска завист, е преместен на работа в друго РПУ. Адвокат Ковачев се запознал и с делото за изнасилване и е амбициран да докаже, че става въпрос за сделка и лъжесвидетелство, което продължава да се възнаграждава с безнаказаност. Ето какво разкри Ковачев единствено за „ШОУ”: „В края на 2010-а на улицата ми се яви едно лице, което ми заяви, че може да ми смекчат обвинението, ако… купя кола на прокурор Асен Палавеев. „Асенчо иска да си купи нова кола!”, ми каза в прав текст лицето. По-късно се опитаха да ме обвинят в палежа на колата на същия този Палавеев. Родителите ми се разболяха покрай цялата гнусна история”.

Източник: Информационна агенция „Блиц“

 

 Намери ни във facebook