Ех, тези мухи само като ги видя в кухнята и тръпки ме побиват, но откакто свекърва ми ми каза за този трик една няма у нас

Освен че са досадни посетители на дома ни, мухите са и преносители на повече от 60 вида заболявания, 30 от които са болести по хората. В това число са коремен тиф, дизентерия, бруцелоза и други.

Напълно да се отървем от тези насекоми е невъзможно, но е изцяло постижимо да намалим техния брой в жилището си до минимум. От голяма полза за тази цел ще ни бъдат следните природни средства.

 

Вратига – оставете букети от набраната билка в стаята си, а ако оставяте прясно месо или друга храна извън хладилника, ги поръсвайте с натрошени листа и цветове от вратига. Тя безотказно отблъсква мухи, дървеници и бълхи.

Мухите не понасят миризмата на дафинов лист (лавровото дърво), както и силната инфузия от естрагон. Може да навлажните с нея рамките на вратите, дограмата и первазите на прозорците си, за да предотвратите нахлуването на насекоми отвън.
Висящи в стаята връзки от листа на орлова папрат също ще ви избавят от мухите. За целта листата трябва да бъдат свежи, така че е необходимо да ги подновявате периодично.

На различни места в жилището си окачете връзки с някоя от следните билки: розмарин, офика, бръшлян, див кестен, лайка или хвойнови клонки.

Корите от цитрусови плодове излъчват аромати на етерични масла, които ефективно отблъскват не само мухи, но и комари. За целта използвайте пресни или сушени кори от лимон, портокал или мандарина, като ги поставяте на различни места в стаите си.

За да защитите кожата си от кацане и ухапване на мухи, се намажете с някой от следните разтвори: сок от алое, разреден с гореща вода; силна инфузия от конопено семе или зелени борови шишарки; чай от листа на тиква или леска. Втривайте ги няколко пъти на ден в откритите части на тялото си.

loading...


Намери ни във facebook