Eксклузивно ! Гореща новина за магистрала „Струма“! Какво се случва? (ВИДЕО)

„Магистрала „Струма“ е от изключително важно значение за страната. Както магистралите „Тракия“ и „Хемус“, така и магистрала „Струма“ са проекти не само от национално, но и от балканско и европейско измерение. Те са част от европейските транспортни коридори.
Магистрала „Струма“ трябва да бъде довършена.

В противен случай сме изправени пред угрозата да връщаме европейски ресурс за всички останали лотове, които сме реализирали по линия на европейско финансиране Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството.
Единствените пречки за бързото доизграждане на магистрала „Струма“ могат да дойдат заради протестите на екоорганизации и тромавото законодателство по линия на рестриктивните процедури за издаване на разрешителни за оценка на въздействие на околната среда.
 

„Ако не успеем да се вместим в срока на завършване на „Струма“, който е през 2023 г., то ние ще трябва да я доизградим със собствени средства. Но ще бъде проява на национално безотговорно поведение, ако не успеем да я направим навреме с парите по европейските програми“, категоричен е министър Нанков пред .
„Едно е да имаме тунел за няколко милиарда, друго е да имаме вариант с Източното дефиле с две посоки на движение. Трети е вариантът, който ние сме предложили в момента, който е технологически най-устойчив и най-лесно изпълним. Той придоби и екологичен приоритет за издаване на оценка за въздействие на околната среда. Едното платно към Гърция ще бъде уширено и с подобрени експлотационни характеристики. Ще бъдат изградени и всички необходими екологични съоръжения за защита на биологичните видове.
Този трети вариант е най-изгоден и от гледна точка на финансови измерения и в пъти по-евтин от изграждане на тунел“, подчерта министър Нанков.
Според него екоорганизациите трябва да имат предвид, че не е важна само защитата на биологичните видове, но и на човешките животи, както и че всеки ден забавяне на проектите заради протести и обжалвания води до увеличаване на риска от тежки пътно-транспортни произшествия и загуба на животи.Ивайло КРАЧУНОВ
 

loading...


Намери ни във facebook