Иде ли наистина страшна война между САЩ и КНДР? За втори път в историята си Австралия все ключово решение, което ще повлияе на целия свят!

Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че Австралия ще се позове на Договора за сигурност (АНЗЮС) за втори път в историята си в отговор на всякакъв тип атака от страна на Северна Корея срещу САЩ. Това съобщава вестник The Sydney Morning Herald. Търнбул отхвърли призивите – включително от бившите министър-председатели Тони Абът и Кевин Ръд – Австралия да разработи щит за противоракетна отбрана, за да защити континента от заплахата, произтичаща от севернокорейските ядрени оръжия, уточнява Фокус. Ангажиментът на Австралия е да помогне на САЩ да се откажат от ескалиращото напрежение, след като лидерът на Вашингтон Доналд Тръмп обеща „огън и ярост“ за Пхенян на фона на заплахите на севернокорейския режим да атакува територията на остров Гуам в Тихия океан, подчерта Търнбул.

„САЩ нямат по-силен съюзник от Австралия, имаме споразумението АНЗЮС, а ако има каквато и да е атака срещу Австралия или САЩ… всеки от нас ще се притече на помощ от другия“, увери Търнбул в изявление за мелбърнското радио 3AW.Историческа справка: Договорът АНЗЮС (ANZUS Security Treaty — Australia, New Zealand, United States), или Тихоокеански пакт за сигурност, е тристранен военен съюз между САЩ, Австралия и Нова Зеландия, подписан в Сан-Франциско на 1 септември 1951 г./blitz.bg

loading...


Намери ни във facebook