ТОКУ-ЩО РУМЕН РАДЕВ ПОЛЯ ОБИЛНО МНОГО ВИСОКОПОСТАВЕНИ БЪЛГАРИ С ЛЕДЕНИЯ ДУШ! ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТСЕЧЕ, ЧЕ НЯМА ДА

Президентът Румен Радев не е наложил вето на промените в Закона за съдебната власт.

Това окончателно ще стане факт утре, когато предстои да излезе броя на Държавен вестник. Днес бе огласено съдържанието на броя, в който са обнародвани измененията в съдебния закон.

Припомняме, промените в ЗСВ бяха гласувани на второ четене от Народното събрание в края на юли месец и призив към президента да наложи вето бяха отправени от редица съсловни организации, неправителствени организации, някои политически партии, както и от Гражданския съвет на ВСС.

 Само преди часове бе огласено и мнението на Комисия по правни въпроси и институционални дейности към ВСС, които също призоваха към отлагане на промените, пише Нюз.бг.

Изменението, срещу което има най-много възражения, е това в чл. 230 в ЗСВ.С него се предвижда задължително временно отстраняване от длъжност на магистрат при повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер. Преди поправките в закона, ВСС отстраняваше само съдиите и прокурорите, обвинени за престъпление във връзка с правораздавателната им дейност.

С промените в ЗСВ всички магистрати се задължават в 30-дневен срок от влизането им в сила да декларират пред ВСС всички свои „дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения“. Това задължение важи и за членовете на съдебния съвет, главния инспектор и инспекторите от ИВСС.

loading...


Намери ни във facebook