От Скопие разкриха важни детайли за бъдещия договор между България и Македония

България и Македония хармонизираха Договора за добросъседство, чиято цел е да реши дългогодишните спорове между страните. Това съобщи македонският министър на външните работи Никола Димитров, цитиран от местни медии. 

„Постигнахме компромис за текста. Подписването на Договора за добросъседство ще затвърди доверието между нас и ще покаже, че сме сериозни и искаме да създаваме приятелства в региона”, каза той.

 
Главата на македонската дипломация изтъкна, че Скопие ще се бори и за по-добро сътрудничество с Атина, а този контекст беше и неотдавнашното му посещение в гръцката столица, уточнява БГНЕС.
Той припомни, че предложи на Гърция временно решение, за се присъедини Македония към НАТО, след което преговорите около спора за името да продължат. 
„Моята препоръка към Атина беше за ново начало на Македония и затова призовах да помислят каква съседка имат. Казах им: Ако искате да имате европейска демокрация, ръководена от правото, сега е моментът да ни помогнете и да позволите да влезем в НАТО. Това би значило инвестиране в по-добър климат, при който ще е възможно разрешаването и на най-големите проблеми”, разясни Димитров. 
Той призна, че не очаква промяна в гръцката позиция „за един ден”, защото това може да се случи постепенно. 
Попитан дали Македония някога е била склонна за промяна на името, министърът каза, че това е сложен въпрос, който засяга емоции и идентичност. 
„За решаване на този спор е необходимо да имаме национална позиция. Затова ще има референдум”, изтъкна Димитров./Блиц

loading...


Намери ни във facebook