ЕС прави голяма инвестиция в Западните Балкани! Най-много ще намаже…

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предвижда в следващите три години да осигури за Западните Балкани допълнителни 3.5 млрд. евро за инфраструктурни проекти, от които голяма част ще бъдат предоставени на Сърбия. Това заяви ръководителката на канцеларията на ЕИБ за Западните Балкани Дубравка Негре пред сръбската информационна агенция „Танюг“, цитирана от БГНЕС.

„Планираме да увеличим дейността си на Балканите чрез т.

нар. Инициатива за увеличаване на икономическата устойчивост на региона. В следващите три години планираме да вложим допълнителни 3.5 млрд. евро, от които очакваме около 50% да отидат за проекти в Сърбия“, каза тя.
По думите на Негре парите ще бъдат инвестирани основно в проекти, свързани с пътната и жп инфраструктура. Според нея в рамките на инициативата ЕИБ планира да отдели 6.5 до 7 млрд. евро и за Северна Африка, откъдето идват и основна част от мигрантските потоци, но също така и за транзитните страни от Балканите по пътя им към Западна и Северна Европа.
„За тези два региона планираме допълнителни 6.5 до 7 млрд. евро, от които около 3.5 млрд. ще бъдат за Западните Балкани“, каза Негре.
Междувременно еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан добави, че Европейският съюз подготвя страните от Западните Балкани за деня, когато те ще станат част от единната икономическата система на блока.
„Изявления, които могат да се тълкуват като политическа намеса във вътрешните работи на съседна държава, не помагат в изгражданет…
Хан уточни, че блокът ще отдели допълнителни 220 млн. евро за страните от региона. Средствата от фонда ще бъдат предоставени на около 6000 компании от Западните Балкани, уточни еврокомисарят по време на бизнес форум, проведен като част от срещата на върха в Триест./Блиц
 

loading...


Намери ни във facebook