Макар да приличат, това не са СНИМКИ на елегантни джентълмени, а на нещо много зловещо

Облечени в най-изисканите си костюми, с вратовръзки и шапки, леко наклонени към камерата, тези жени и мъже изглеждат сякаш позират за скъп портрет, който да окачат на видно място в хола си.

Наред с вежливия им вид и загадъчните им усмивки обаче се виждат и виновните очи, криещи най-различни престъпления, с които се е сблъсквала полицията по онова време.

Това са снимки, които не са скъпи портрети, а кадри на затворници от Австралия, осъдени през 20-те и 30-те години на ХХ в. за хладнокръвни убийства, грабежи и други престъпления.

Архивните снимки на австралийски престъпници хвърлят интересна светлина върху историческата действителност на ХХ в. в Австралия. Повечето от снимките, които Музеят на австралийския съд и австралийската полиция публикуват, са „специални снимки“, най-често заснемани в централния полицейски участък на Сидни.

Директорът на музея, Питър Дойл, обяснява, че на повечето от кадрите „мъжете и жените тъкмо са прибрани от улицата и все още са превъзбудени от цялата драма около задържането“.

Дойл предполага, че за разлика от обичайните затворнически снимки, на обектите на „специална фотография“ им е позволявано да застанат така, както предпочитат.

По този начин на лентата се е запечатвал не просто един образ, една физиономия, а цялостната идентичност – лична история, заучени навици, собствен стил – облекло, прическа, аксесоари, както и физически характеристики.

Снимките са доста добре направени, с изключително високо качество, добра техника за заснемане и в много случаи изглеждат изключително артистично. Но колкото и интересни и привлекателни да ни изглеждат кадрите, не трябва да забравяме, че на тях стоят престъпници, някои от които доста хладнокръвни.

Ето ги и тях:

Алберт Стюарт Уаркин е вписан в „NSW Police Gazette“(Нов южноуелски полицейски вестник) на 10 ноември 1920 г., осъден по обвинение за сексуално посегателство на 8-годишно момиче.

Няма информация за втория мъж на снимката – Бютлер, чийто образ е описан като „безсрамно и противно перчене“.Алберт Стюарт Уаркин и Бютлер
Алберт Стюарт Уаркин и Бютлер Източник: Rarehistoricalphotos

Организиран арест на 15 мъже и жени на ул. „Райли 74“ в Сидни, на която се намирала сграда с репутацията „къщата на кардците“ довежда до заснемането на следващата снимка.
 


Евгения Фалени, около 35-годишна, прекарва по-голямата част от живота си преобразена като мъж. През 1913 г. тя се жени за вдовицата Ани Биркет, която убива.
 


Джордж Уайтхол, дърводелец по професия, се предава сам в полицията в Нютаун след като нарязва на парченца жена си, Ида Паркър, в семейното им жилище следобеда на 21 февруари 1922 г.
 


Гилбърт Бурлей от ляво е идентифициран като „хотелски бръснар“, а Делани като „фалшиви самоличности и заговор“. Допълнителна снимка обаче разяснява, че Делани е бил „бръснарят“, който се настанява в хотели и къщи за гости и ограбва богаташите през нощта.
 


Естер Егерс е осъдена за рушене на имущество и нанасяне на средна телесна повреда с умисъл. Когато полицай пристига, за да арестува Естер за нанасяне на имуществени щети, тя го напада и му причинява тежки наранявания. 22-годишното момиче е осъдено на година затвор.
 


Снимка на Томас Беде от 22 ноември 1928 г. с описание „Този мъж отказа да си отвори очите“.
 


Точните обстоятелства около снимката са неизвестни, но Хърбърт Елис се появява в редица полицейски доклади от началото на миналия век до 30-те години. Описани са престъпления като влизане с взлом в домове, магазини, укривател на ценни вещи и заподозрян за убийство.
 


Харолд Прайс е крадец и гангстер. Арестуван е, след като е заловен при извършването на грабеж в къща в Сидни.
 


Детайлите около тази снимка са неясни, но Сидни Кели е арестуван много пъти през 20-те, 30-те и 40-те за различни престъпления като престрелки, побой и нелегална хазартна дейност.
 


Четиримата на снимката са арестувани за грабеж в дома на букмейкъра Реджиланд Катън в австралийския град Кенсингтън. Срещу Томас О`Брайън не са повдигнати обвинения, но останалите трима са осъдени.
 


Патрик Райли е осъден през октомври 1924 г. за произвеждане на фалшиви монети и притежание на машина за производството им.
Източник: Vesti.bg.

loading...


Намери ни във facebook