Археолози направиха изумително откритие в Египет, което представлява митична гробница на Озирис

Изумително откритие е направено от испанско-италиански археологически екип в древен Египет – възпроизвеждане на легендарната гробница на Озирис,богът на мъртвите в египетската митология, който е намерен в некропола на шейх Абд ел-Курна, в западната част на Тива.

Изглед отвън на мястото на откритата гробница на Озирис в Египет

Комплексът, в който е открит гробницата е огромна структура на няколко нива, която включва множество камери и шахти. Тя се състои от масивна зала подкрепена от пет стълба и има стълбище, което води до погребалния комплекс украсен с дърворезби на Озирис. Погребалната зала също има релефи на демони размахващи ножове, които според археологическия екип, били поставени там за защита на тялото на починалия, пише worldtruth.

tv, цитиран от chudesa.net.

Скица показва очертанията на откритата гробница на Озирис

Гробницата е изградена около изумрудена статуя на египетския езически бог, която се намира в централен сводест параклис и е изправена пред стълбище с 9 метра дълъг вал пред него. Тази шахта води до друга празна камера, която от своя страна, има и друг 6 метра дълъг вал свързващ с още две стаи. Тук можете да видите скицата, показващ структурата на откритатагробница на Озирис в Египет.

Изследователите предполагат, че древната гробница е построена между 760 и 525 г. пр. Хр., което съответства на периода на върховенството на 25-та династия (760-656 г. пр. Хр.) и 26-ия династия (672-525 г. пр.Хр.). Тази оценка се основава предимно на архитектурното сходството на новооткритата гробница с друг погребален комплекс, посветен на Озирис – така наречения Озиреион (Osireion), който се намира в град Абидос, Луксор.

Според статия, написана в Luxor Times Magazine, символиката на Озиреион е много очевидна в тази древна гробница, която съдържа голяма стълба от 3,5 м дължина с 4 метра висок таван в долната част водеща към отвъдното според египетската митология. Друга стълба води директно към статуята на Озирис, която следователно е на по-високо ниво и е идеално изолирана на „неговия остров“. До самата статуя на Озирис се намира празен коридор, който символизира воден канал (подобен има в споменатия Озиреион в Абидос); намерена е и погребална камера под статуята, която по този начин се идентифицира с починалия Озирис.

В египетската митология, а и в гръцката, езическите им богове са смъртни. Всичко могат да си съчинят древните египетски жреци, щом са обожествили телетата, жабите и други животни, нищо не пречи да кажат, че боговете им са смъртни или нещо друго.

В действителност, гробищният комплекс е бил частично открит от Филип Вирей през 1887 г., но е изкопан в пълна степен едва наскоро. Изследователският екип е планирал да се разгледа тяхното проучване на древния погребален комплекс и за напред.

loading...


Намери ни във facebook